Hurtig Wagrell nominerade till Crimetime Award Årets deckardebut för Fasad

Juryns motivering: ”En debut fylld med true crime, igenkänningshumor och populärkulturella referenser. Men också en
smärtsam skildring av drömmar och fasader som krackelerar, om att återvända till sina hemtrakter och våga återupptäcka den
du en gång var – och kanske fortfarande är. Vi slukade denna moderna hemvändardeckare och älskar att vi blev grundlurade.”

Fasad släpptes den 10 april och har sålts i närmare 13 000 exemplar, hyllats av såväl läsare som recensenter och har höga snittbetyg i ljudbokstjänsterna.

”Som förläggare är jag så väldigt glad för författarnas skull. Men också för svensk spänningslitteraturs! Det är en pigg nominering av juryn. För Fasad är ingen vanlig spänningsroman, den tänjer på genrens gränser på ett nyskapande sätt. Samtidigt som det oavbrutet är just spännande”, säger förläggare Jakob Nilsson om nomineringen.

1995 försvinner 16-åriga Gabriella Gabby Sorani spårlöst i Kalmar. 25 år senare är fallet olöst. I Stockholm är tv-producenten Sanna Lundgren i kris sedan en deltagare i realityprogrammet hon jobbar med hängt sig i direktsändning. Enda sättet för Sanna att rädda sin karriär är att åka till sin hemstad och göra en dokumentär om Gabby-fallet. 

Eftersom Sanna gick på samma skola som Gabby innebär det också att hon kommer att ställas öga mot öga med demoner från förr. Polisinspektör Elizabeth Hallman är samtidigt på väg att lämna Kalmar för en efterlängtad nystart i Stockholm. Men i takt med att hon dras in i den utredning hon försökt hålla sig borta från blir det lättare sagt än gjort.

Bakom författarnamnet Hurtig Wagrell står äkta paret Johan och Johanna Hurtig Wagrell. 

”Först och främst: ÄNTLIGEN! Vi är så glada och hedrade för den här nomineringen. Tyvärr, eftersom vi är de vi är, så har vi redan hunnit ta ut segern i förskott – OCH förlusten dessvärre. Så vi har på några minuter färdats från tacksamhet till oförställd glädje för att till slut landa i besvikelse och ren vrede. Men, vilken resa!” säger Johan och Johanna.

Johan är komiker, skådespelare och manusförfattare. Som skribent har han arbetat för bland andra Café Magazine, Aftonbladet och Metro. Han är utbildad filmskådespelare vid Stockholms Konstnärliga Högskola och har medverkat i en mängd filmer och tv-serier.

Johanna driver en av Sveriges största true crime-poddar, Vad blir det för mord?. Hon driver också humorpodden Kafferepet. Hon är komiker, skådespelare och manusförfattare och har medverkat i en mängd tv-produktioner som exempelvis Svenska nyheter, Släng dig i brunnen (SVT) och Parlamentet (TV4).

Mellan 4-19 september får också folket rösta på sin favorit. Folkets röst väger sedan lika tungt som en juryröst. Röstningen sker på Bokmässans hemsidabokmassan.se/hem/program/crimetime-award-rostning/